Hörapparater

En hörapparat är en liten apparat som förstärker ljud och som placeras i eller vid örat. Många med nedsatt hörsel upplever att hörapparater hjälper dem i vardagen.

Val av hjälpmedel

Det finns olika sorters hörapparater och det är audionomen och patienten tillsammans som kommer fram till vad som passar bäst. Olika faktorer som påverkar valet av hörapparat är hur örat och hörselgången ser ut, vilken typ av hörselnedsättning man har och hur stor den är, vilken livsstil man har och vilka aktiviteter man har i vardagen, hur bra man ser och hur bra motorik man har i händer och fingrar.

Två huvudgrupper

De två vanligaste huvudgrupperna av hörapparater är bakom-örat-apparater (BÖ) och i-örat-apparater (IÖ). De allra flesta hörapparater som tillverkas idag är väldigt diskreta och det finns ett stort urval av modeller och färger.

IÖ-apparater

IÖ-apparater är alltid formgjutna efter individens hörselgång och passar därför bara den person som de har tillverkats för. Det finns en stor variation på IÖ-apparater, alltifrån väldigt små apparater som placeras helt och hållet inne i hörselgången, till större apparater som fyller ut upp till halva örat och sitter stadigt på plats.

BÖ-apparater

Till BÖ-apparater kan man ha en formgjuten insats som sätts ihop med hörapparaten, men om man har en lättare hörselnedsättning kan hörapparaten istället anpassas med en generell insats som kallas dome. Domer finns i olika storlekar och modeller och man väljer en typ av dome som passar hörselnedsättningen samt en storlek som sitter bra på plats i hörselgången.

Högtalaren i BÖ-apparater kan sitta i toppen av apparaten och hamnar då ovanför örat. Ljudet från högtalaren leds då via antingen en klassisk ljudslang eller en tunn ljudslang till insatsen som sitter i örat. Om det är en klassisk ljudslang används gjutna insatser, men om det är en tunn ljudslang används domer. Högtalaren kan vara i form av en liten ljudsladd som går ut från hörapparaten och placeras i hörselgången – då kallas den extern hörtelefon. Extern hörtelefon kan anpassas med domer eller med gjutna insatser.

Laddningsbara hörapparater

I upphandlat sortiment finns ett flertal laddningsbara hörapparater.

Övriga hörapparater

Förutom de klassiska hörapparaterna finns det även benförankrade hörapparater och cochleaimplantat (CI).

Benförankrade hörapparater skapar vibrationer som sänds via skallbenet direkt in i hörselsnäckan och på detta sätt uppfattar man ljudet. Den typen av hörapparat kan vara lämplig om man t ex har missbildningar på själva örat eller skador på trumhinnan och därför inte uppfattar ljud normalt via ytterörat och hörselgången.

Ett CI består av en yttre och en inre del. Den inre delen består av en mottagare som opereras in under huden och från den leds en elektrod med ett antal kontakter på in i hörselsnäckan. Den yttre delen (processorn) tar emot ljud och omvandlar ljudet till signaler som skickas genom huden till mottagaren. Från mottagaren går elektriska impulser till elektrodkontakterna och stimulerar på så vis hörselnerven. Hörselnerven leder signalerna vidare till hörselcentrum i hjärnan. (Källa: https://www.akademiska.se/ci)