Alternativa styrsätt till dator

Om man på grund av fysisk funktionsnedsättning eller nedsatt kognitiv förmåga har svårigheter med att använda en dator med vanlig mus eller tangentbord kan det underlätta om man istället använder  ett alternativt styrsätt .

Sortiment

I det förskrivningsbara sortimentet ingår fysiska hjälpmedel och programvaror. Den bästa lösningen är ofta en kombination av båda.
Här följer några exempel från det förskrivningsbara sortimentet:

  • Tangentbord, stora eller små med ett så kallat raster eller galler över tangenterna som kan göra det lättare att trycka på rätt tangent.
  • Skärmtangentbord, ett alternativ till ett fysiskt tangentbord som visas direkt på datorskärmen. Ett skärmtangentbord kan användas med en vanlig mus.
  • I stället för vanlig datormus, kan en joystickmus eller en rullmus vara lättare att använda. För att använda dessa krävs endast små rörelser i fingrar eller handleden.
  • Med huvudmus eller ögonstyrning förflyttar man muspekaren över skärmen med huvudrörelser eller med ögonen.
  • Program för ordprediktion gör att man kan snabba på skrivandet genom att föreslå fullständiga ord som börjar på den första bokstaven jag skriver. På detta sätt behöver jag inte skriva ett helt ord bokstav för bokstav.

Ergonomi

Vid allt datorarbetet är ergonomin av stor betydelse. Det är viktigt att sitta på rätt sätt för att undvika förslitningsskador och för att kunna arbeta vid datorn så länge som man önskar. Vid ett konsultationsbesök börjar vi alltid med att diskutera individens fysiska och ergonomiska förutsättningar.